foto © Els Van Hoof

Nautische Evenementenkalender 2017

Deze kalender beperkt zich niet tot Vlaanderen. Het zuiden van Nederland of het noorden van Frankrijk ligt echt niet zo ver weg. Wij hopen u op weg te helpen om enthousiast op stap te gaan en de vele nautische evenementen in onze regio te ontdekken!

Juli

 • 8 juli
  Arnemuiden (Nederland, Zeeland): Jaarlijkse Open Dag op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman, van 10 u tot 18 u, met oude ambachten, hoogaarsen en hengsten aan de kade.
  Zuidwal 63, Arnemuiden
  www.werfarnemuiden.nl
  contact: info@werfarnemuiden.nl
 • 12 t/m 16 juli
  Groot maritiem feest Côte d’Opale in Boulogne-sur-Mer5 dagen staan de zee en de maritieme wereld in de belangstelling:  traditionele boten, uitstappen op zee aan boord van zeilende erfgoedschepen, bezoek aan boord van schepen, een dorp rond kennis en maritieme tradities, ­concerten, zang en dans, degustaties van producten uit de zee, tentoonstelling en randanimatie voor klein en groot.
  www.ville-boulogne-sur-mer.fr/fete_mer
 • 15 juli
  Veere (Nederland, Zeeland): H.W. Van Loon Hard­zeildag voor rond-en platbodemschepen en maritieme markt, ­georganiseerd door de Stichting Behoud Hoogaars.
  www.hoogaars.nl
  contact: info@hoogaars.nl
 • 13 t/m 15 juli
  Bruinisse (Nederland, Zeeland): Visserijdagen. Op het dorpsfeest dat in het teken staat van de opening van het Zeeuwse mosselseizoen is van alles te beleven.
  www.visserijdagen-bruinisse.nl
  contact: info@visserijdagen-bruinisse.nl
 • 12 t/m 15 juli
  Havenfeesten Taxandria in Turnhout.
  www.jachthaventurnhout.be
  contact: Jan Van Laer - Havenmeester Turnhout

Augustus

 • 6 augustus 
  Vissersfolklore staat centraal op de Paravangfeesten in Blankenberge. Oude ambachten, visbakkers, volksspelen en markten vinden plaats onder het waarzame oog van de reuzen.
  haven, Franchommelaan, Blankenberge
  blankenberge.info/nl/evenement/416/paravangfeesten
 • 6 augustus 
  Doel (Antwerpen LO): Scheldewijding met standen van ­verschillende watererfgoedverenigingen, brocantemarkt, muziek en straatartiesten.
  www.doel2020.org
  contact: info@doel2020.org
 • 10 t/m 13 augustus
  Al een 70-tal Tall Ships geven present op de 26ste Hanse Sail in Rostock, Duitsland.
  www.hansesail.com
 • 19 augustus 
  Mosseldag in Yerseke met vlootshow, tal van activiteiten en heel veel mosselen.
  www.yersekepromotie.nl
 • 26 augustus
  Boot- en Scheldewijding in Branst (Bornem). Vanaf 13 u bij het Café Koningsrek Zates. 
  Boven­straat 152, 2880 Bornem
  contact: cybro@skynet.be
 • 24 t/m 26 augustus 
  Zierikzee (Nederland, Zeeland): Havendagen. Jaarlijks terugkerend evenement rond de haven van Zierikzee.
  www.havendagenzierikzee.nl

September 

 • 1 t/m 3 september 
  Op de Zeescoutsbasis Antwerpen organiseren de Vrienden­kringen der Antwerpse Zeescouts en het ­District Schelde van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw het ­jaarlijkse ­Palingfestival.
  Zeescoutsbasis, Thonetlaan 165, 2050 ­Antwerpen LO 
  www.palingfestivalzeescouts.be
  contact: info@zasantwerpen.be
 • 9-10 september
  Rupelmonde, CNR-loods: Weekend op de Helling, jaarlijks opendeurweekend van Tolerant vzw, met verschillende ­maritieme standen en korte vaartochtjes op de Schelde. 
  CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde
  www.tolerant-vzw.be
  contact: info@tolerant-vzw.be
 • 16-17 september
  Baasrode: Scheldefeesten, met onder meer open dagen op de Scheepswerven Baasrode, Sint-Ursmarusstraat 137 en bij de School voor Scheepsmodelbouw, Sint-Ursmarus­straat 135. Aan de steiger liggen klassieke schepen. 
  www.scheldefeesten.be
  contact: scheldefeestenbaasrode@gmail.com
 • 22 t/m 24 september
  Water-rAnt op het Eilandje te Antwerpen. Duik onder in de wereld van zeilen, roeiriemen en stoommachines. Het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks met 100 klassieke schepen. En ook met Ruimschoots.
  www.water-rant.be
  contact: info@shiptoshore.be
 •  ... september (zie www.descute.be voor de datum)
  Blankenberge: De Ostrea Rose Classic Race is een bijzondere race voor klassieke zeilboten. Tal van Old Gaffers bieden toeschouwers een feeëriek spectakel.
  www.descute.be
  contact: info@descute.be

Oktober

 • ... (tijdens de herfstvakantie in) oktober
  Blue Peter Hardzeildagen op het Grevelingenmeer. Meerdaagse zeilwedstrijd voor gaffeltuig­schepen en platbodems met opdrachten. De schippers strijden voor de beste, de slimste en de snelste prijs. Met bonuspunten als de motor uitblijft.
  www.bluepeterhardzeildagen.nl
  contact: contact@bluepeterhardzeildagen.nl
 •  ... oktober (zie www.bietentocht.nl voor de datum)
  Sint-Annaland (Nederland, Zeeland): Bietentocht, een vierdaagse tocht die elk najaar wordt gevaren door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. De tocht gaat van Sint-Annaland naar Goes, Zierikzee en Bruinisse naar Willemstad.
  www.bietentocht.nl
  contact: info@bietentocht.nl

Deze evenementen hebben we al gehad in 2017:

Februari

 • 11-12-13 en 17-18-19 februari
  Gent, Flanders Expo “Belgian Boat Show” Open van 10 u tot 18 u (vrijdag 17/02 nocturne tot 22 u). Iedereen, motorbootfanaat of fervente zeiler - jong of oud, wordt op zijn wenken bediend. 

  Flanders Expo, Maaltekouter, Gent
  www.belgianboatshow.be

Maart

 • 8 t/m 12 maart
  Amsterdam, RAI: ”HISWA Amsterdam Boat Show”, het moment bij uitstek voor oriëntatie en aanschaf van een boot of nieuwe onderdelen en accessoires.
  RAI, Europaplein, Amsterdam
  www.hiswarai.nl
 • 17 t/m 19 maart
  Antwerpen, Waagnatie ”Open Scheepvaartdagen”. Vakbeurs met-dat-tikkeltje-meer georganiseerd door het Rijn & Binnenvaartmuseum. Het is zeker niet de grootste beurs in zijn soort maar wel de plezantste. Dit jaar ook met een grote stand van RuimschootsWater-rAnt, VVBHV, Tolerant en het Rijn- & Binnenvaartmuseum.
  Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen, stand 210 (gratis inkom)
  www.osd-antwerpen.be

April

 • 2 april
  Opening vaarzeizoen op de Zeescoutsbasis aan de Thonetlaan, Antwerpen LO. Dit is de ideale gelegenheid om de nieuwe botenloods van het ZAS-project (Zeescouts Aan de Stroom) te bekijken. Organisatie door de Koninklijke Vereniging der Baden-Powell Zeescouts van Antwerpen vzw en het District Schelde van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. Ook 
  Ruimschoots is er bij!
  www.zasantwerpen.be
  contact: info@zasantwerpen.be
 •  23 april
  Erfgoeddag, thema ‘zorg’. De School voor Scheepsmodelbouw houdt ‘opendeur’ van 10 tot 18 uur in hun ateliers op de site van de Scheepswerven Baasrode. De inkom is gratis.
  Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode
  www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be

Mei

 • 1 mei
  Opening vaarseizoen
   van van de 1ste FOS Lange Wapper Sea Scouts op hun basis Beatrijslaan 41, 2050 Antwerpen. Van 11 tot 17 uur.
  www.langewapper.be
 • 25 t/m 28 mei
  Blankenberge: Folkloristische Havenfeesten
   met een antiek- en brocantemarkt, verschillende optredens, tentoonstellingen, rondvaarten, demonstraties, roeiwedstrijd, North Sea Folk & Shanty Festival, Scutefeest en ­feesten in verband met de visserij. Bloemenhulde aan de overleden vissers en vissersbedevaart naar Meetkerke. 
  www.havenfeesten.be
  contact: info@havenfeesten.be
 • 25 t/m 29 mei
  Oostende: “Oostende voor Anker”, groots maritiem ­evenement met als thema “Binnenscheepvaart”. Het festival van de Noordzee is een feest voor het water­erfgoed van gisteren, vandaag en met een knipoog naar morgen! Het festival is gratis toegankelijk zonder kapsones. 160 klassieke schepen zijn present en op de wal zijn er meer dan 100 optredens en animatie’s.
  www.oostendevooranker.be
  contact: hubert.rubbens@telenet.be
 • 22 t/m 28 mei
  La semaine du Golfe du MorbihanGroots tweejaarlijks internationaal maritiem evenement en een populair cultureel festival in het magische kader van de “kleine zee” Mor Bihan in Bretagne. Meer dan 1000 traditionele en klassieke boten en schepen zeilen tussen de verschillende havens. 
  www.semainedugolfe.com
  contact: contact@semainedugolfe.com

Juni

 • 10 juni
  De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België en is de tweede grote Belgische zeilklassieker na de Antwerp Race. CR gemeten zeiljachten vertrekken rond 9.30 uur in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen tussen 14 en 15 uur.
  Inschrijven: www.schelderegatta.be
  contact: rycb@rycb.be
 • 22 t/m 25 juni
  Sail Den Helder is met het decor van de internationale Tall Ships het grootste publieksevenement van Nederland. Een prachtig nautisch evenement in de kop van Noord-Holland.
  www.saildenhelder.nl
  contact: secretariaat@saildenhelder.nl
Druk 'ESC' om terug te keren naar deze website.


Jouw evenement ook op de kalender op deze pagina? Dat kan!
image-95177-RS_2016_kalender4.jpg
image-95174-RS_2016_kalender1.jpg
image-95175-RS_2016_kalender2.jpg
image-95176-RS_2016_kalender3.jpg
image-95178-RS_2016_kalender5.jpg